Як я став х*йлом...

Вже понад два тижні в бессарабських селах Буковини мали б масово розбивати паркани із ракушняку, зрівнювати із землею задрипані хатки, а на їх місці будувати триповерхові вілли оббиті білим венеціанським мармуром та житомирським гранітом. А все тому, що журналіст із самісінького обласного центру присоромив цілий регіон за таку ось життєву необлаштованість.

Але почнімо усе з початку. 20 жовтня гортаючи новини у мережі Фейсбук (маю таку погану звичку) я натрапив на неадекватний на мою думку пост адекватного, знову ж таки на тодішню мою думку, журналіста.

Ось що він написав: «Господи, який я радий, що не народився у Кельменецькому чи Сокирянському районі! Це ж галімий забитняк. Люди, які тут живуть – нещасні. Оці хатки обдерті. Паркани з ракушняку — це жостка жесть. Тут на минулих виборах парламентських мажор-регіонал Артьомка обігнав першого українського космонавта Каденюка. Ці люди приречені, а ця земля проклята».

Особисто мене прикро вразила не лише інтонація сповнена зненависті в цих кількох реченнях, а ще й те, що під цими реченнями було поставлено ледь не з десяток лайків різними чернівецькими журналістами. Якщо ви раптом теж не бачите в цьому тексті нічого крамольного, то уявіть собі такий пост журналіста із провідної мюнхенської газети: «Господи, який я радий, що не народився у Верхньому Пфальці чи Нижній Баварії! Це ж галімий забитняк. Люди, які тут живуть — нещасні. Оці хатки обдерті. Паркани з альпійського каменю – це жостка жесть. Тут на минулих виборах парламентських мажор із ХСС Фріцик обігнав наймолодшого чемпіона світу з формули-1 Феттеля. Ці люди приречені, а ця земля проклята». Можете самі собі додумати, що трапилося б із цим журналістом у Баварії…

Логічно, що у Фейсбуці знайшовся колишній мешканець Бессарабії, яким виявився інший журналіст, Сашко Хмель, який почав доволі м’яко захищати рідну землю: «Міша, я там народився. Там зараз живуть мої батьки, до них навідуюся в гості. Гарні будинки, сади квітучі, повір — паркани є такі, про які тобі лиш мріяти. Не знаю, де ти був, але говорити що люди приречені і земля проклята — якось негарно(( зрештою, бідність є скрізь… і ніхто з нас не знає, що завтра буде — чи високий паркан і двоповерхова хата, чи «обдерті хатки і паркан з ракушняку»».

На що у «знаменитого журналіста» знайшлася нова відповідь: «О, бессарабці обізвались. Шо, правда очі коле? Та весь 204-й округ на виборах традиційно скуповують, як худобу в райцентрі в базарний день. Не люблю бессарабії».

Після цього вирішив і я вступити у словесний бій: «Робити такі висновки перебуваючи проїздом чи не надто довгий період часу в певному регіоні абсолютно неприпустимо, а тим паче, коли ти журналіст, та ще й привселюдно. А тим більше в такій грубій формі про прокляту землю та приречених людей».

На що мені порадили: «А своє переконання, припустимо-неприпустимо і решту моралізаторського гімна можеш засунути собі в одне місце».

За інші зауваження мене, до речі, послали саме сюди! «Макс, ваша святість блуданули? Ти не на Вкурсі. Шуруй туди. Твоя паства там». Вкурсі.ком, як на мене, це комплімент… ;)

І врешті решт мене ще й обізвано так само як і Путіна: «Макс, ну раз я вже хамло, то ти – х*йло».

І ось тепер можливо ви запитаєте чому я так довго писав цю статтю, коли вся ця розмова трапилась понад 2 тижні тому. То я відповім, вказавши результати Опозиційного блоку на цих парламентських виборах: ОВК №201 (м. Чернівці) – 3.9%, ОВК №204 (так званий бессарабський округ оспіваний Салітрою) – 2.01%. По мажоритарці в обидвох округах перемогли представники демократичних сил.

Напевне суржикова мова дозволяє автору писати всілякі нісенітниці, в тому числі й назви географічних регіонів як от Бессарабія з маленької літери.

Але все це один із маленьких каталізаторів рівня усієї нашої буковинської журналістики.

P.S. Спершу думав піти до суду, але потім вирішив, що все ж краще сюди. І звісно помилився. Бо за свої слова у публічному просторі потрібно відповідати. А в суд, маю надію, ще буде кому піти. Кельменеччина і Сокирянщина не такі аж маленькі.

Всі скріни переписки подані нижче...







8 коментарів

Сергій Воронцов
Журналістика — шкідлива професія, де звинувачення та навішування ярликів заохочують оваціями та грошима. Через це у не дуже розумних людей падає ланка. Взагалі, такі виступи, особливо молодих журналістів, підсвідомо — це бажання влади, принизити когось і за цей рахунок якби автоматично підняти себе: правильного, красивого, усезнаючого. Людині в кайф, ось і все: принизити і возвиситися. Дуже показово, що з віком у розумніших це минає: знав одного колишнього короля «заказняка». Він казав про себе: хто я такий, щоб судити і звинувачувати людей, що я знаю про них? Це висновок за 30 років писанини. Може Салітра отямиться раніше, а може й ніколи
Останній раз відредаговано
Олексій Пономаренко
Є дві речі: одна це те, що скільки людей, стільки і думок. А друга наші інколи смішні, аж до Петросяна, журналісти з кінцево-правильною думкою і різкими узагальненнями. Завжди дивувала ця безапеляційність. Люди в очах елітних кіл буковинської журналістики поділялись на прекрасних інтелектуалів європейського зразка хто голосує за Яценюка і Юлю, та рідкісних гіндінів, хто голосує за інших. Ці тези завжди викликали подив, адже мені завжди здавалось, що ті люди цілком розумні. Думати трохи глибше ніхто і ніколи не хотів, це не вигідно.
Міська знаю давно, як цілком порядну людину і поважаю. І зізнаючись самому собі, я теж частенько узагальнюю для себе, не в голос. Що є надчудові Чернівці, а всього іншого як мінімум не існує. Але ніколи це не відміняло того, що там живуть чудові люди. І саме завдяки Міськовому блогу про батьків сад, я вкотре це підкреслив та змінив думку про його батьківщину.
Я не розумію таких постів про приреченість, але доводити щось людині, яка таке написала, не вважаю за потрібне. Нехай і далі вважають себе кінцевою істиною)
Максим Дупешко
Ну, я теж Михайла знаю давно, але при чому тут це? При чому тут його блог? Ми говоримо про конкретний пост. Він міг до цього Букерівську премію отримати, але якщо він написав на нашу думку якусь дурницю, то ми повинні казати, що це дурниця. Чи не так? Про його патріотизм, людські якості, любов до батьківщини, музичні смаки чи просто про те, що він симпатичний добрий хлопець, не йдеться. Треба оцінювати конкретну дію. Я розумію, що він можливо написав свій пост спересердя, і в мене таке буває, та й в кожного з нас. Мене бентежить інше: невміння визнати що він перегнув палицю, помилився, і до останнього вважати, що його думка правильніша, ніж інших. Якби це був якийсь дикий хлоп із якогось лісу, то можна було б це сприйняти нормально, але це журналіст, та й ще одного з провідних видань міста, який мав би знати, що коли ти вже в цій професії, то ти автоматично стаєш публічною людиною і що кожне слово треба обдумувати. З цього й складається професіоналізм.
Олексій Пономаренко
Ну більшість ваших месіджів я і доніс у своєму пості, особливо у останньому реченні. Може не так чітко вдалось, але принаймні він думаю зрозуміє, якщо побачить, що я хтіу донести.
Наталіна Губко
вопрос: Кто ваще еті люді?))))))

Вам взагалі не здається, що іменники на кшталт — журналіст, журналістика — занадто голосно і пафосно сказано як на Чернівці-ріджин))) — це думка канєшно звичайного перехожого, але тим не менш…
Максим Дупешко
Ні, в Чернівцях є професіонали, які заслуговують на таке означення як журналіст сповна. Інша справа — їх кількість…
Святослав Вишинський
Сам не раз висловлююсь критично до різних «східних кресів», але після цього, друзі, не треба говорити про "єдину країну", чи що «любимо» ми, а «ненавидять» вони. І починаючи бесіди на теми «ми західніші», а «вони східніші», треба готуватись до того, що хтось «західніший», у свою чергу, поставить на достойне місце і тебе. Не треба далеко їхати — всього за 50 км у Галичині.
Святослав Вишинський
P.S. А що комусь не подобаються стандарти спілкування ВКурсі.ком — напевно, зайвий раз доводить, що до Европи декому в Черновіцах ще надто — далеко. Культура закінчується «хамлом».
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте